Template Berstyle Magazine (WP)

Template Blogspot bergaya seperti Template Wordpress,
Blog Blogspot bergaya seperti blog Dot Com.

Kebanyakan blogger suka dengan template yang mempunyai gayanya yang tersendiri, sebagai contoh template saya ini, jika anda perasan apabila anda klik pada title posting atau membaca selanjutnya posting saya, ada sesetengah widget yang pada mulanya ada di page hadapan tetapi sudah tiada pada page posting.

Antaranya ialah 3 column di bahagian footer saya akan hilang apabila anda masuk ke bahagian full post article. Anda mahu template anda seperti ini? Jom kita edit HTMLnya.



Pertama sekali perkara yang anda perlu faham ialah coding ini. Terdapat dua coding yang berbeza fungsinya iaitu :
  1. Widget yang muncul di bahagian hadapan (home page shj)
  2. Widget yang tidak muncul di bahagian hadapan (home page) tetapi muncul setelah anda klik title artikel.


Anda perlu menambah code ini kedalam HTML template anda.
Code ini membolehkan widget hanya muncul di bahagian hadapan.


<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
HTML widget yang hendak dihilangkan
</b:if>


Saya beri contoh disini :
Pertama sekali anda perlu kenal pasti widget mana yang hendak anda hilangkan, jika sudah, kita mulakan tutorialnya.

  1. Login ke blogger
  2. Klik Expand Widget
  3. Cari code HTML widget yang anda hendak hilangkan.

  4. Contoh dari saya, saya hendak hilangkan widget "Terima Tips & Trick Terus Ke Email Anda"

    <b:widget id='HTML8' locked='false' title='Terima Tips & Trick Terus Ke Email Anda' type='HTML'>
    <b:includable id='main'>
    <!-- only display title if it's non-empty -->
    <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
    <h2 class='title'><data:title/></h2>
    </b:if>
    <div class='widget-content'>
    <data:content/>
    </div> <b:include name='quickedit'/>
    </b:includable>
    </b:widget>

  5. Maka tambahkan code bewarna biru ini


  6. <b:widget id='HTML8' locked='false' title='Terima Tips & Trick Terus Ke Email Anda' type='HTML'>
    <b:includable id='main'>
    <b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
    <!-- only display title if it's non-empty -->
    <b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
    <h2 class='title'><data:title/></h2>
    </b:if>
    <div class='widget-content'>
    <data:content/>
    </div> <b:include name='quickedit'/>
    </b:if>
    </b:includable>
    </b:widget>

  7. Selesai, save template anda. kemudian lihat hasilnya.

Jika anda hendak membuat widget tersebut daripada tiada menjadi ada, tricknya mudah sahaja, cuma perlu memasukkan code ini :

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
HTML Widget yang hendak di munculkan
</b:if>

Sebagai contoh cara meletakkan code tersebut adalah seperti ini ;

<b:widget id='HTML8' locked='false' title='Terima Tips & Trick Terus Ke Email Anda' type='HTML'>
<b:includable id='main'>
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<!-- only display title if it's non-empty -->
<b:if cond='data:title != &quot;&quot;'>
<h2 class='title'><data:title/></h2>
</b:if>
<div class='widget-content'>
<data:content/>
</div> <b:include name='quickedit'/>
</b:if>
</b:includable>
</b:widget>


selesai, senang kan? harap anda faham. semoga berjaya semua.
credit : kolom-tutorial
**Peringatan, sebelum anda buat trick ini, pastikan anda backup dahulu template anda.

Jika ada apa2 masalah, jgn segan silu untuk bertanya, anda boleh berkomunikasi dgn sy dgn memberikan komen di setiap posting yang berkaitan.



14 comments:

  1. to knizam ;
    setiap template mempunyai kelebihan tersendiri, kalau kita modified sikit, pasti lagi cun.. thanks.. :D

    ReplyDelete
  2. nice tips.. ien pon xtahu pasal nie :)

    ReplyDelete
  3. to ien ;
    ehh, kak ien xperasan? ingatkan kak ien dah tau.. hehe ;)

    ReplyDelete
  4. ien bukannya faham semua coding XML.. it's ok.. bagus lah tu beri ilmu.. ien dah nak pencen lepas nie.. keep it up.

    ReplyDelete
  5. to ien ;
    ala kak ien, xkan dah nak pencen? nnt kurang la blogger mcm kak ien.. sy pn baru je nak berjinak2.. sama2 kita kongsi ya kak ien.. :)

    ReplyDelete
  6. salam solehpolysas... Boleh tak bagi link contoh template tersebut... sorry,, orang baru blajar... :)

    ReplyDelete
  7. to asrol budi ;
    link template? emm, seperti yang saya katakan, blog sy ini sendiri ada membuat trick diatas. lihat pada bahagian footer sy pada home page, perbezaannya boleh dilihat apabila anda klik pada tajuk artikel, bahagian footer sy hilang.

    ReplyDelete
  8. mantap... makasih sharing ilmunya

    ReplyDelete
  9. salam..camner nak buang nav bar kat blog? tq

    ReplyDelete
  10. to hafiz ;
    letakkan codi ini :

    #navbar-iframe {

    height:0px;

    visibility:hidden;

    display:none


    }

    letakkan sebelum kode </style>

    edit di bahagian HTML.

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.