Do Follow pada komen blog


Seperti yang dijanjikan, posting yang lepas (disini) saya ingin menunjukkan cara untuk Edit Template supaya Do Follow pada link komen. Kebaikannya adalah untuk blogger yang memberikan komen dan blog itu sendiri. Apabila blog anda mendapat banyak komen, peratus untuk mendapat ranking yang baik adalah tinggi.

Selain itu blog anda juga akan banyak tersenarai pada search engine seperti google, yahoo, MSN & sebagainya.

Jom kita mula tutorialnya :


  1. Login ke blogger
  2. Pergi ke Layout --> Edit HTML
  3. Anda klik pada expand widget
  4. Anda cari code seperti ini


  5. <a expr:href='data:backlink.url' rel='nofollow'><data:backlink.title/></a>

    dan ini

    <a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'><data:comment.author/></a>


  6. Cara mudah, anda gunakan CTRL + F cari nofollow
  7. Anda tukar nofollow kepada dofollow.
  8. Selesai, save template anda.
Sekarang ini search engine akan mencari setiap link dari komen blog anda. Ini kerana anda telah memberi kebenaran kepada search engine untuk mengindeks setiap link di bahagian komen anda.

semoga ia membantu..



33 comments:

  1. to Re!D [TeaSeRS] ;
    trick ini berguna kepada semua blogger.

    ReplyDelete
  2. to hadio69 ;
    boleh, tp wordpress ada setup die tersendiri. sy kurang pasti tentang wordpress, yg sy pasti memang ada untuk wordpress..

    ReplyDelete
  3. tips yang amat bagus kali ini...

    ReplyDelete
  4. to jeramkini ;
    TQ.. memang berguna sekali.. jangan lupa subscribe feed blog ni.

    ReplyDelete
  5. memang bagus la kongsi maklumat camni, terimakasih soleh.

    ReplyDelete
  6. to Bahagia Pedagang ;
    sama2.. kalau boleh semuanya nak kongsi bersama.. insyaALLAH akan datang nak kongsi cara buat duit free plak.. ahaks!! just minta support dari anda semua.. InsyaALLAH..

    ReplyDelete
  7. aik,mana pergi komen saya tadi? terdelete ker atau being moderated?s ebenarnya nak tanya lagi/lebih lanjut.

    ReplyDelete
  8. saya baru cuba tapi tak boleh save. klr message ini:

    We're sorry, but we were unable to complete your request.

    When reporting this error to Blogger Support or on the Blogger Help Group, please:

    Describe what you were doing when you got this error. Provide the following error code and additional information.

    mcm mana tu?

    ReplyDelete
  9. to ummu waheedah ;
    komen disini tidak akan di moderate, semuanya akan terus di publish. Tp kalau komen SPAM, sy akan delete.

    Masalah 2 kadang2 memang berlaku. sy xpasti, try next time, sbb kdg2 masalah 2 sy pn terkena juga. sy dah cari kenapa selalu jadi mcm 2, tp xdpt jawapan. kalau ada sesiapa tau, boleh kongsi kat sini.

    ReplyDelete
  10. to Norish @ Afraima ;
    sama, kita kongsikanlah ilmu yang bermanfaat ini..

    ReplyDelete
  11. salam...
    mekacih untuk anda soleh.. ader tip dan trick yg saya dapat dari blog u nie.. minta halal ye.. hehee... sy juga nak bertukar link dgn soleh. kepada kwn2 yg lain kalau sudi nak bertukar2 link dgn saya dipersilakan.. hanya layari blog saya dan copy code link dan post comments.. TQ http://afendie.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. to tumpang lalu ;
    ya. sama2.. tp kenapa banyak artikel saya di blog anda? anda boleh copy, tetapi sila beri kredit kepada blog artikel asal.

    blog yang mempunyai artikel yang sama dgn sy (afendie.blogspot & ruanganiklan.blogspot)

    sebarkanlah maklumat, tetapi just beri sedikit credit kepada blog artikel asal.
    TQ. :D

    ReplyDelete
  13. bagus cara ni..ehh..ade orang copy artikel xberi kredit ker?patut tol..hehe

    ReplyDelete
  14. to dslr admin ;
    :D no komen la dslr admin.

    ReplyDelete
  15. Saya pasti mempelajarinya....moga perkongsian ilmu akan memperkayakan anda!

    ReplyDelete
  16. to hasmah Markom ;
    TQ.. moga2 kata2 itu menjadi kenyataan..

    ReplyDelete
  17. [[[ salam...
    mekacih untuk anda soleh.. ader tip dan trick yg saya dapat dari blog u nie.. minta halal ye.. hehee... sy juga nak bertukar link dgn soleh. kepada kwn2 yg lain kalau sudi nak bertukar2 link dgn saya dipersilakan.. hanya layari blog saya dan copy code link dan post comments.. TQ http://afendie.blogspot.com ]]]
    Sy mintak halal ye atas tip/trik dari blog u ni.. hehehe.. Sy ada bagi credit untuk soleh.. cuber tgk betul2.. kalau tak percaya sila tgk sekali lagi di http://afendie.blogspot.com :)))

    ReplyDelete
  18. to afendie ;
    Orite.. TQ

    p/s : credit 2 baru letak, sy tau, dulu xde..
    p/s/s : sesiapa yg nak copy sebarang artikel dari blog ni, sila beri credit kepada blog artikel asal. bukan anda rugi apa2. jika anda kedekut, maka tidak kemanalah, semua artikel disini anda boleh copy, just back link shj.. TQ

    ReplyDelete
  19. cool!
    sharing is caring
    nnti sy nk buat juge
    :)

    ReplyDelete
  20. Salam,saya dah buat tips ini terima kasih banyak.

    ReplyDelete
  21. thanks for sharing... baru je torai... take note yek... sharing for others...

    ReplyDelete
  22. info yang sangat berguna! thnq soleh. saya nak tanyer sikit boleh...saya nak copy artikel awak tapi saya tak faham la maksud kredit...kredit camner tu?

    ReplyDelete
  23. to amona ;
    kredit tu seperti ini, di akhir artikel letaklah sumber dari (artikel blog sapa) letak link die sekali..

    itu jer..lagi 1 jgn mengaku artikel tu kita punya jika bukan dari kita. kita beritahu dari mana kita copy..

    ReplyDelete
  24. oooo.....camtu rupenyer..ok.thnq a lot :) ...

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.