Cara Menambah Column Dibawah Header

Column dibawah Header, Cara Membuatnya Column Tersebut Begitu Mudah. Ikut step ini.

Semalam saya saja xde kerja, jadi saya menambah column template blog solehpolysas.com. Jadi disini saya hendak kongsikanlah bagaimana cara untuk membuat column tersebut. Column tersebut diletakkan dibawah header blog saya.

Anda boleh lihat hasilnya disini. Baiklah, cara membuatnya ialah :

  1. Login ke akaun blogger anda.
  2. Pergi ke Layout -- > Edit HTML
  3. anda tik pada kotak expand widget
  4. Sebelum itu, download dahulu template anda untuk backup jika berlaku kerosakan
  5. kemudian copy code ini dan letakkan DIATAS code ]]></b:skin>


  6. .adscolumn{
    width:933px;
    padding:10px 3px;
    background:#fff;
    margin:10px 0px 10px 10px;
    text-align:center;
    border:1px solid #C0C0C0;
    }
    .adscolumn .widget{
    }


  7. kemudian copy code ini pula dan letakkan dibawah code <div id='main-wrapper'>


  8. <b:section class='adscolumn' id='adscolumn' preferred='yes'/>



credit : kolom tutorial
selesai, save template anda. lihat hasilnya.. harap ianya menjadi seperti yang dirancang.. hehe..



16 comments:

  1. Menarik sungguh idea ni..
    Saya memang kurang dalam coding2 ni..
    Tq..

    ReplyDelete
  2. to zool ;
    TQ, xpe, belajar sikit2...

    ReplyDelete
  3. Tips yang cukup bagus.. tp ada lg cara yg paling simple utk tambah colum.. cara nye mcm ni..

    cari kod ni:

    div id='header-wrapper'
    b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'

    dan tukar jd mcm ni:

    div id='header-wrapper'
    b:section class='header' id='header' maxwidgets='3' showaddelement='yes'


    Utk tambah kolum atas main posting and side bar lak, cari kod ni:

    div id='content-wrapper'
    div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'
    b:section class='crosscol' id='crosscol' showaddelement='no'

    dan tukar ke:

    div id='content-wrapper'
    div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'
    b:section class='crosscol' id='crosscol' showaddelement='yes'

    blh try..

    ReplyDelete
  4. to part time job ;
    ya, cara yang mudah jika sudah ada. try la mana2..

    ReplyDelete
  5. emm, aku pun try cara ko, hasilnye sama jer.. tp ada error la.. aku rasa kod tu x blh letak bawah ]] /b:skin.

    ReplyDelete
  6. to part time job ;
    sory ada kesilapan teknikal, bukan dibawah, tapi diatas.. dah betulkan dah..

    ReplyDelete
  7. salam..bro knpe kt edit html aku xda pun expand widget

    ReplyDelete
  8. salam..lepas wat column ni,pastu nak isi dia camna..knpa column tadi putih ja??

    ReplyDelete
  9. to anon ;
    nak isi die terpulanglah nak masukkan apa.. pergi ke page element lah kalau nak masukkan apa2..
    kenapa warna putih? sebab coding tu BG Color die wana putih.. so warna putih la die..

    ReplyDelete
  10. salam..kalau bawah post plak mcm mana?

    ReplyDelete
  11. to bleazapp ;
    bawah blog post kan? drag je element tu bawah blog post.. sebab kebiasaannya bawah blog post memang boleh diletakkan cuma button/link untuk add new jer xde.

    1. cuba add dahulu dari sidebar element baru tu,
    2. lepas dah siap save, drag element tu bawah blog post.
    3. Save template.

    selesai, selamat mencuba..

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.