Cara memasukkan code HTML di posting

Cara Memasukkan Code HTML di Posting untuk tujuan rujukan kepada orang lain.

Cara untuk menunjukkan code HTML di bahagian posting blogger lebih mudah dilakukan dengan menggunakan software. Antara software-software yang dapat membantu ada banyak, saya selalunya menggunakan Microsoft Front Page untuk membuat sebarang pengubahsuaian code HTML.

Anda pula bagaimana? Ada juga web-web lain yang menyediakan tools untuk mengubahsuai code HTML. Tetapi bagi saya jika menggunakan software adalah lebih mudah. Untuk membuat sebarang posting yang perlu menampilkan code HTML, saya akan memasukkan code HTML tersebut di Frontpage kemudian barulah membuat posting.

Jadi dengan cara ini, anda boleh lihat code HTML sebenar. Hanya tinggal copy dan paste. Ada seorang sahabat bertanya kepada saya bagaimana saya membuat code-code HTML tersebut berada didalam kotak yang bewarna biru??

Contohnya begini :

Sebenarnya untuk membuat code-code HTML berada didalam kotak seperti ini, saya hanya menambah code
<blockquote> untuk pembukaan dan penutupnya </blockquote> itu sahaja.


Tetapi warna background bergantung kepada template anda. Selalunya jika anda menggunakan template yang didownload dari web-web template, <blockquote> ini sudah ada didalam template anda. Jadi untuk mengubah warna dan sebagainya, anda bolehlah membelek template anda.

Jika tiada, lain kali saya akan bercerita cara membuatnya pula. Minggu ini agak sibuk untuk mngupdate blog. Maklumlah sudah masuk belajar semula, jadi tiada masa yang terluang. Jika ada masa, saya update blog dengan info dan tips2 menarik.

Salam semua.





4 comments:

  1. hehe.. gud one.. K pun kurang guna blockquote ni.. tapi lebih kepada "quote" saje

    kadang2 je guna.. anyway... tetap satu post yang best untuk yang baru nak mengenal dan yang dah lupa :P

    ReplyDelete
  2. salam soleh, off topic.

    apsal code adsence tak keluar iklan dah ye..

    ReplyDelete
  3. to yazs ;
    google dah update kot.. ekikiki... akan dicuba cara lain.. tunggu..

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.