Cara Membuat Minisite PERCUMA!!

Cara Membuat Minisite Dengan Mudah dan Cepat. PERCUMA template minisite untuk di download.

Semalam saya mencuba sesuatu, apa yang saya cuba adalah membuat minisite dengan percuma!! bagaimana?? saya tidak menggunakan sebarang hosting, saya hanya menggunakan blogger untuk membuat minisite tersebut. Dahulu saya ada mempromosikan kepada anda template minisite PERCUMA!! jadi ada yang bertanya apa guna template tersebut.

Jadi malam tadi saya buatlah sebuat website mini dari template yang diberikan secara percuma oleh bro reds.. Anda boleh lihat minisite tersebut DISINI.


Apa kegunaan minisite?? Minisite ini digunakan untuk mempromosikan barang atau produk anda. Jika anda ada produk untuk dipasarkan di internet dan anda malas untuk membuat blog, maka minisite adalah pilihan terbaik. Jika anda memilih blog untuk mempromosi sesuatu produk atau bisnes anda, agak sukar sedikit kerana blog perlu diupdate. Selain itu, pelawat datang ke blog adalah untuk mencari maklumat. Jika blog anda penuh dengan maklumat, sudah pasti pelawat yang datang akan datang semula pada lain hari.

Sebagai contoh, saya ada ebook yang hendak dipasarkan, jadi saya perlu membuat minisite untuk mempromosikan ebook tersebut. Jika sekadar memberitahu sahaja, saya rasa pelawat tidak yakin dan agak sukar untuk mendapatkan hasil jualan. Jadi jika anda perlukan template minisite, anda boleh download percuma disini. Pada masa ini ianya masih lagi percuma. Jika buat masa ini anda tidak memerlukannya, ada baiknya anda download dan simpan kerana mungkin ianya akan berguna kepada anda suatu hari nanti.

Cara saya membuat atau mengedit template yang diberikan adalah dengan menggunakan Microsoft Front Page. Ini kerana saya sudah biasa dengan software tersebut. Ada banyak lagi software yang boleh digunakan, anda boleh carinya di google search. Selain daripada itu, template minisite ini juga siap sedia untuk anda edit keseluruhan bentuknya. Segala gambar yang digunakan ada disediakan sekali.

Jadi anda boleh edit nama web, produk, dan sebagainya. Anda gunakanlah untuk memaksimumkan profit anda. Contoh yang saya berikan disini adalah dari blogger. Saya menggunakan blogger dan menjadikannya sebagai minisite. Sebab apa?? sebab saya lebih selesa dengan blogger, saya juga ingin meminimumkan kos dan memaksimumkan keuntungan. Jadi anda?? lihat contoh disini.





40 comments:

  1. soleh, cam ne nak taw kalo ade orang anta mesej kat kte kat contact me yg atas tu?

    ReplyDelete
  2. to kakashi ;
    semua mesej yang dihantar menggunakan contact me 2 akan dihantar ke alamat email kita semasa setting form tersebut..

    ReplyDelete
  3. nape saye test hanta mesej gune emel lain saye x dapat pon kat emel saye mesej tu

    ReplyDelete
  4. to kakashi ;
    yeke?? setting untuk terima mesej kat emailmeform 2 dah betul ker??

    ReplyDelete
  5. soleh, dah tgk minisite tu. bagus gak tp tak reti nak edit coding huhu

    ReplyDelete
  6. to yazid ;
    thanks, senang je.. kalau ikut step by step pasti boleh.. belajar sikit2 ubah code, lama2 boleh la buat mcm 2.

    ReplyDelete
  7. t.kasih perkenal informasi minisite percuma ini kpd saya

    ReplyDelete
  8. camner nk guna minisite nih? tak yah hosting ker??cmne nak paparkan minisite di dalam internet ini? sya budak baru belajar =P

    ReplyDelete
  9. to N ;
    xperlu hosting, sy buta guna blogger jer.. edit beberapa kod, mcm tukar template jer..

    ReplyDelete
  10. ape yg patut ditukar kat setting tu yer soleh?

    ReplyDelete
  11. to kakashi ;
    tengok balik betul2, sama ada alamat email untuk menerima message 2 dah betul ke.. semak balik..

    ReplyDelete
  12. saya dah donlod template minisite tu. tp masalahnya x tau nak guna. cmner ek?? wat blog sy sy tau la.


    1001rahsiadiri

    ReplyDelete
  13. okey, xpe jika ada masa lapang nanti sy terangkan cara membuatnya dengan ringkas.

    ReplyDelete
  14. hi, saya dah cube jadi ahli affiliate tu tapi xboleh login. knape yer? emel dapat dan application saya approve. prob bile nak login...

    ReplyDelete
  15. to sir ilzam ;
    mungkin ada beberapa masalah, cuba padam history browser, lepas 2 try lagi..

    ReplyDelete
  16. thanks.. saya dah leh masuk...

    ReplyDelete
  17. hi... sy dah cube download minisite... pastu mcm ner nak edit yer? edit use word ker? pastu mcm ner nak bw ke laman web lik?

    ReplyDelete
  18. to sir ilzam ;
    edit menggunakan front page.. sy gunakan blogger untuk upload balik.. sy masukkan di blogger.com

    ReplyDelete
  19. soleh mcm mana nak masukkan ke blogger.com tu lepas kita edit template tu

    ReplyDelete
  20. off topic..mcm mana nak masukkan background music dlm blog

    ReplyDelete
  21. to yazid ;
    mengenai minisite di blogger akan dibuat akan datang jika ada masa, sekarang ni tengah sibuk.

    mengenai music rasanya sudah ada widget dia. add widget thehen jadi la..

    ReplyDelete
  22. soleh, mcm mner cara you upload site dlm blogger??

    ReplyDelete
  23. anda anda YM atau ape yang boleh senang kita berkomunikasi. sy sudah buat blog yang baru dan kini nak upload ministe sy ini pula..
    thanks kerana reply dgn cepat. ini sgt berguna bg saya. thank a lot

    ReplyDelete
  24. to sir ilzam ;
    cara membuat minisite ada di komen yang terdahulu.. langkah demi langkah cara membuat minisite ada disediakan.

    YM ID : solehpolysas

    Jika mahu bertanya caranya, sy rasa sy sudah berikan setiap langkahnya.

    ReplyDelete
  25. salam..
    thx pada soleh dan saya sudah berjaya membuat minisite dengan blogger.. memang mudah.. lihat contoh minisite saya di http://test-minisite.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. to rakan promosi ;
    tahniah.. harap bisnes anda maju.

    ReplyDelete
  27. soleh saya masih tak faham macam mana saya nak masukkan templet minisite yang soleh bagi ke dalam blog supaya jadi macam minisite.....lagi satu saya tak faham dengan URL gambar background...nak wat camna erk????

    ReplyDelete
  28. to anon ;
    jika anda tidak mengetahui basic HTML, ini amat menyukarkan saya untuk menerangkannya. Jika sudah ada basic HTML barulah senang untuk memahami segala panduan HTML yang diberikan.

    sebenarnya buat minisite menggunakan blogger adalah lebih rumit berbanding menggunakan minisite sebenar di hosting sendiri.

    Dapatkan panduan lengkap membina web jualan sendiri di panduan web advance.

    ReplyDelete
  29. sedaro soleh aku nok buat satu minisite untuk buat sale buku2 n kutip dermo ko pondok sungai durian bagi pembinaan asrama dio, jadi trimo kasih atas maklumat berguno ini.

    ReplyDelete
  30. to krai utara ;
    adeh, nasib faham.. hehe.. okey sama2.. :)

    ReplyDelete
  31. salam..
    bro nak edit gambar boleh guna microsoft front page gak ke?

    ReplyDelete
  32. to ironhide ;
    edit gambar kene guna adobe photoshop..

    ReplyDelete
  33. akhirnya..
    Jumpa gak yang free lagi berbaloi pasal minisite ni..
    Thanks solehpolysas..
    (^_^)

    ReplyDelete
  34. asik nigh, pokoknya soal minisite pasti saya akan pelajari deh...

    ReplyDelete
  35. Terima kasih bro. coba saya praktekkan niih

    ReplyDelete
  36. salam, saya tak boleh download.. website tu dah tak ada..

    ReplyDelete
  37. silakan berkunjung ke cara bikin minisite
    anda akan mempelajari "rahasia membuat minisite"

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.