Show latest post & latest comment

Setelah saya sendiri selesai edit template, baru inilah saya sempat hendak post tips terbaru yang saya buat di blog ini. Baiklah, saya hendak tunaikan permintaan seorang blogger dimana dia bertanya mengenai trick untuk menunjukkan latest post & latest comment seperti yang saya punya ini. Kelebihannya tiada isi komen/entry yang ditunjukkan..

Kita mulakan tricknya, caranya amat mudah.
  1. Login ke blogger
  2. Di page Element, anda add--> new gadget--> HTML/Javascript
  3. Copy code ini untuk trick show Latest Posting


<script src="http://ien247.googlepages.com/blogger-widget.js"></script><script>var
numposts =
15;
var showpostdate = false; var showpostsummary = false; var numchars = 0;
</script> <script src="http://myp4u.blogspot.com/feeds/posts/default?orderby=published&amp;alt=json-in-script&amp;callback=rp"></script>


numpost=15 <---- bilangan posting yang akan ditunjukkan, anda boleh ubah mengikut citarasa anda *jgn lupa tukar link http://myp4u.blogspot.com <-- tukar kepada link blog anda.
  1. Coding yang ini pula untuk Latest Comment
  2. Copy dan letakkan di page element anda

<ul><script style="text/javascript">

function showrecentcomments(json) {


for (var i = 0; i < 12; i++) {

var entry = json.feed.entry[i];

var ctlink;





if (i == json.feed.entry.length) break;


for (var k = 0; k < entry.link.length; k++) {

if (entry.link[k].rel == 'alternate') {

ctlink = entry.link[k].href;

break;

}


}

ctlink = ctlink.replace("#", "#comment-");

var ptlink = ctlink.split("#");

ptlink = ptlink[0];

var txtlink = ptlink.split("/");

txtlink = txtlink[5];


txtlink = txtlink.split(".html");

txtlink = txtlink[0];

var pttitle = txtlink.replace(/-/g," ");

pttitle = pttitle.link(ptlink);

if ("content" in entry) {

var comment = entry.content.$t;}


else

if ("summary" in entry) {

var comment = entry.summary.$t;}

else var comment = "";

var re = /<\S[^>]*>/g;


comment = comment.replace(re, "");





document.write('<li>');

document.write('<a href="' + ctlink + '">' + entry.author[0].name.$t + '</a>');


document.write(' komen di topik ' + pttitle);

document.write('<br/>');

if (comment.length < 100) {





}


else

{

comment = comment.substring(0, 100);

var quoteEnd = comment.lastIndexOf(" ");

comment = comment.substring(0, quoteEnd);






}

}

document.write('</li>');

document.write('<div style="font-size:75%;text-align:center"></div>');


}

</script>

<script src="http://myp4u.blogspot.com/feeds/comments/default?alt=json-in-script&callback=showrecentcomments">

</script></ul>

<noscript>You need to enable JavaScript to read this.</noscript>




(var i = 0; i < 12; i++) { <--- 12 ini bermakna bilangan comment yang akan ditunjukkan. Anda boleh mengubahnya. *jgn lupa tukar link http://myp4u.blogspot.com <-- tukar kepada link blog anda. credit : teratak moncit

semoga berjaya.

11 comments:

  1. haii...thanx jln2 g blog sy...nice blog u have here...sy follow n link awk k...

    ReplyDelete
  2. to pink_butterfly;
    u r welcome.. i will link u too...

    ReplyDelete
  3. hmm,ok2...nti sy tkar nama awk dlm blogroll sy 2...hik3...sowie2...

    ReplyDelete
  4. Soleh,
    Salam, cantik dah blog saya bila add latest posting & comments.
    Jazakallah hukhairan...
    tq.

    ReplyDelete
  5. Salam,
    nak mintak tolong, kat mana saya perlu letakkan kod supaya image seperti tanda anak panah yg berwarna biru yg saudara buat nie appear disebelah setiap tajuk. Cth seperti latest post ..latest comment..blog category

    terima kasih..

    ReplyDelete
  6. to zolhisham ;
    wkum salam, xfaham la ape maksud pertanyaan tersebut. jika nak masukkan code ini, masukkan di page element.. kalau nak letak di sebelah kanan blog, just drag and drop je..

    ReplyDelete
  7. Salam saudara..mintak maaf mungkin saudara tak berapa faham apa yang dituliskan oleh saya diatas. Saya ambil contoh dlm Blog Category. item pertama About Me ada image disebelah kiri. Bagaimana nak masukkan image tu..

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  8. TO ZOLHISHAM ;
    owh, yang itu, agak rumit sikit jika diterangkan di bahagian komen, insyaALLAH jika berkesempatan, saya buatkan artikelnya.

    Buat masa ini ada 2 permintaan yang masih saya tidak dapat tunaikan. InsyaALLAH petang ini jika senang, saya buatkan dahulu yang telah lama meminta.

    ReplyDelete
  9. SALAM SOLEH. NI KOMEN SAYA YANG KE 3. HEHEHE
    TIPS NI PON DAH MEMBANTU SAYA...

    NAMPAK SUSAH ERK..BILER TENGOK HTML DIER.TAPI KOPI (COPY) PASTE JER..HUHUHU..

    TIME SIH...BANTUAN ANDA AMAT DIHARGAI! :)

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.