Traffik Tinggi Ke Blog / Website Anda

Bagaimana Untuk kita meningkatkan traffik ke blog/ website kita?

- selain daripada memasukkan link anda ke search engine, ada lagi cara yang boleh kita praktikkan.

Cara yang ingin saya katakan disini bukanlah cara yang baru, akan tetapi ramai juga author2 blog yang tidak tahu betapa pentingnya cara ini.

Mudah sahaja caranya. Anda ada blog? Info menarik? Tapi tiada pembaca/pengunjung?

Cara yang sering digunakan oleh blogger ialah bertukar link antara blogger. Anda tahu mengapa? Secara tidak langsung anda sudah mendapat pengunjung bukan? Selain itu, anda juga dapat pengunjung yang tidak disangka. Apa itu?

Pengunjung yang saya maksudkan ialah pengunjung blog orang lain. Saya katakan begini kerana secara tidak langsung, pelawat/pengunjung blog yang ada link anda tadi akan klik link direct ke blog anda. Dari sinilah anda akan mendapat pelawat.

Belum cukup dengan itu? Anda ada artikel yang menarik? Inilah peluang anda, gunakannya sebaik mungkin. Caranya anda submit @ hantar artikel anda tadi ke blog/web info yang mengumpul pelbagai maklumat. Saya tidak menyatakan link webnya disini kerana bukan itu yang saya ingin bincangkan.

Seterusnya, jangan pula anda menghantar artikel anda tadi secara membuta tuli. Maksud saya, masukkan back link anda. Tetapi jangan SPAM. Ingat search engine tidak suka SPAM.

Back link ini dapat meningkatkan traffik ke blog anda. Tidak percaya?? Cuba la dua cara yang saya katakan diatas.

1. Bertukar link dengan blogger lain.
2. Menghantar artikel anda ke blog/web yang mempunyai traffik yang tinggi.

Sebelum saya terlupa, daripada anda memasukkan link URL anda ke search engine, lebih baik anda memasukkan link anda ke blog/web yang sudah berada di ranking yang tinggi di search engine. Ini kerana search engine akan lebih mudah mencari blog anda.

Blog saya tidaklah sehebat mana kerana baru sahaja ditubuhkan, selain itu saya tidak kerap membuat trick tersebut. Tetapi sekali sekala saya buat, saya dapat 80-100 unik ID visitor sehari. Wau!! baru setahun jagung dah dapat banyak ini? Bermulalah dari bawah. Jangan tamak..

**Kepada sesiapa rakan blogger yang ingin bertukar link dengan saya, saya amat galakkan. Tetapi tolong ADD terlebih dahulu link saya iaitu solehpolysas / solehpolysas blog pilih salah satu. Kemudian anda boleh beritahu di komen atau chat box di blog saya. Anda pasti mendapat traffik yang tinggi.

Semoga info & tips ini berguna.


32 comments:

  1. Nice and great tips =)

    ReplyDelete
  2. i'm just a newbie.. hope sesiapa yang sudah master in blogging dapat berkongsi ilmu dgn saya ini..

    ReplyDelete
  3. Tips yang baik. Terima kasih.

    Saya telah link di sini:

    http://satublogtotal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kepada yang sudi membaca. Insyaallah sy akn linkkan blog anda. Tetapi anda ADD dahulu link ke blog saya. Blog yang telah add link sy, sudah pon berada di friend list sy.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih solehpolsas diatas tip yang baik dan berguna kepada kami yang baru berjinak jinak dalam blogs ni.Moga allah memberkati anda didunia dan akhirat.


    http://www.dunguncyclingteam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Amin... Harapan sy, sy dapat membantu anda semua.. Semoga ALLAH memberkati pembaca blog saya..

    ReplyDelete
  7. tips yang berguna untuk semua, add saya dalam friend list.

    http://forex234u.blogspot.com/2008/05/forex-articles.html

    ReplyDelete
  8. terima kasih kerana memberi info berguna kepada kami.

    http://www.azrinblog2u.com / http://azrinamirah-newsblog.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. akan cuba dipratikan dlm blog saya ini
    www.myreplicajersey.blogspot.com
    laman utk yang berminat dengan jersey bolasepak
    jenguk2lah....

    ReplyDelete
  10. Salam Soleh... saya dah masukkan link blog ni di blog saya... salam kenal dan saya suka nak mencuba tip tip saudara...

    Beruang Madu

    www.beruangmadu.com

    ReplyDelete
  11. salam 2 beruang madu, salam kenal juga.. terima kasih kerana add link saya.. saya akan add link anda di friend list saya..

    ReplyDelete
  12. hidup soleh!!!saya dah add kamu dlm friend list saya di blog...harap maklum.

    -www.seepot.blogspot.com_

    ReplyDelete
  13. 2. Menghantar artikel anda ke blog/web yang mempunyai traffik yang tinggi.
    x paham ah...sory newbies...:f

    ReplyDelete
  14. contoh, ade beberapa web yang menerima artikel dari ahlinya, anda menjadi ahli web tersebut, dan anda hantar artikel anda.. jgn lupa backlink.. :D

    ReplyDelete
  15. hhuhu.. betul.. inilah cara yg Nikubes sedang belajar, btw Nikubes ada link back ni ma blog nikube.blogspot.com thanks

    ReplyDelete
  16. to nikubes ;
    okey, back link dah di add..

    ReplyDelete
  17. Tips yang sangat berguna untuk newbie in blogging area.

    ReplyDelete
  18. to hinata ;
    gunakanlah sebaik2nya.. insyaALLAH semua boleh..

    ReplyDelete
  19. Nak tukar link dgn saudara.Saya dah letak.Ini link saya ;http://rlanmaju.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Nak join gak la..
    link dah di add..
    blh ckeck..

    but SEO lg best..hehe

    ReplyDelete
  21. emm, aku dah add banner ko..
    blh try check kat part-time.via.my

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum...bagus infonya ...sy dah letak linknya di blog saya..please link back..ok.. please

    ReplyDelete
  23. salam soleh...boleh kita tukar link? saya da add blog awak

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. maaf soleh, hari tu saya edit blog sya..jadi blog soleh tak keluar di blog saya..sekarang saya da add semula..boleh kita bertukar link? maaf lagi sekali yer..baru belajar buat blog

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.