Membuat Comment Box Dibawah Posting

Akhirnya aku jumpa juga comment box yang ini. Kalau dulu hanya berupa link "Post a Comment", maka yang sekarang lain, yg sekarang kotak komen berada dibawah postingan (seperti kotak komen dibawah ini). Dengan adanya kotak komen yang seperti ini, aku pon rela posting aku di komen.. hahaha.. sebenarnya nak mudahkan korang memberi komen dan cadangan..

Begini cara membuat kotak komen blogger yang berada dibawah postingan.

1. Login ke http://draft.blogger.com, Ingat yang http://draft.blogger.com bukan blogger.com.
2. Trus ke menu Setting-->Comments. Kemudian ganti "Comment Form Placement" menjadi "Embedded below post" (lihat gambar dibawah)



3. Kemudian klik "Save Setting"

Sekarang cuba kamu lihat blogmu dan cuba di klik salah satu posting kemudian lihat hasilnya, adakah sudah ada kotak komen yg dibawah postingan atau belum. kalau sudah bererti langkahnya cukup sampai disini sahaja. Kalau belum ikuti langkah berikut.
(ini kerana kode HTML tiap2 template itu berbeza. Untuk template default dari blogger yang baru, kode HTMLnya sudah berubah, sedangkan template yg lama atau ambil dari luar ada yg belum dan ada juga yg sudah).

4. Selanjutnya pergi ke menu "Layout-->Edit HTML"
5. Beri tanda rait kotak "Expand widget templates".
6. Terus cari kode berikut ini :

<p class='comment-footer'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
<data:postCommentMsg/></a>
</p>
</b:if>



7. Kemudian ganti kode tersebut dengan kode dibawah ini:

<p class='comment-footer'>
<b:if cond='data:post.embedCommentForm'>
<b:include data='post' name='comment-form'/>
<b:else/> <b:if cond='data:post.allowComments'>
<a expr:href='data:post.addCommentUrl' expr:onclick='data:post.addCommentOnclick'>
<data:postCommentMsg/></a>
</b:if> </b:if> </p> </b:if>



8. Lalu simpan template korang.

Lihat la hasilnya, cuba korang klik salah satu postingan korang, maka dibawahnya akan muncul kotak komen seperti aku ni (Bagi yang berhasil).

sekian.....

11 comments:

  1. Salam,
    Tima Kasih solehpolysas
    Aku dah dapat buat kat blog aku..Selama ni dok tgk je orgnye blog..tapi x tau cane..Tapi skrg aku dah tau...Thanks again solehpolysas..hehe-smile-

    ReplyDelete
  2. cantik la template ko...bleh kasi aku x? lagendzz@gmail.com

    ReplyDelete
  3. wehhh...kah..kah..kah gua dah pandai
    thanks

    ReplyDelete
  4. tahniah kepada yang berjaya membuatnya.. :D

    ReplyDelete
  5. Syukran akh...dah boleh buat.Thank a lot

    ReplyDelete
  6. aku pun dah berjaya buat. thanks for the tutorial.

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.