Cara membuat readmore malay version

Cara membuat readmore sudah pun saya post, tetapi kebanyakan dari blogger tidak berapa faham untuk membuatnya dan juga menggunakannya. Baiklah, saya bantu sekali lagi dan kali ini dalam bahasa melayu. Harap anda faham. Ikut step by step..

Cara buat readmore dahulu, baiklah, kita mulakan tutorialnya.. sebelum itu, trick readmore ada pelbagai versi, ada yang java dan sebagainya. Tetapi saya ingin menekankan disini, trick saya ini adalah versi manual. segalanya anda perlu buat secara manual. sebenarnya tidak susah. Malas nak cakap panjang, jom mula..

  1. Login ke Blogger -->layouts --> Edit HTML
  2. Klik pada "Expand Widgets Template"
  3. Cari code seperti code dibawah ini (cara mudah mencari, gunakan CTRL + F)


  4. <div class='post-header-line-1'/>
    <div class='post-body'>

    atau ini

    <div class='post-header-line-1'/>
    <div class='post-body entry-content'>



  5. Jika sudah jumpa, letakkan code ini dibawahnya


  6. <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <style>.fullpost{display:inline;}</style>
    <p><data:post.body/></p>
    <b:else/>
    <style>.fullpost{display:none;}</style>



  7. Kemudian cari code ini (ingat, code ini ada dua, code yang sy maksudkan adalah yang ke-dua)


  8. <data:post.body/>

  9. Jika sudah jumpa, letakkan code ini dibawahnya



  10. <a expr:href='data:post.url'>Read More......</a>
    </b:if>



  11. Anda boleh tukar perkataan Read More... kepada perkataan yang anda suka..
  12. Save template anda.
  13. Sekarang anda pergi ke --> Setting --> Formatting
  14. Anda scroll kebawah dan anda akan jumpa box post template.
  15. Anda copy code ini dan letakkan didalam box tersebut



  16. <span class="fullpost">



    </span>



  17. Save Setting.

Selesai membuat trick. Sekarang, saya ingin menunjukkan cara anda mengepost pula supaya hanya summery sahaja yang dipaparkan di page utama. Apabila anda klik read more, baru keseluruhan poating keluar.

  1. Semasa anda mengepos artikel, anda buka Edit HTML, anda tidak boleh menggunakan bahagian compose.(lihat di menu posting -->create new post)
  2. Contoh mengepos artikel


  3. Pelbagai jenis blog yang membuat tips dan trick seperti saya ini. Saya hanya seorang budak yang baru belajar. Jika saya ada salah dan silap, saya harap anda dapat menegur saya.

    <span class="fullpost">


    Saya juga amat berbesar hati jika anda memberikan komen di setiap posting saya. Komen anda amat saya hargai. Jika anda baca, buat trick dari blog ini tanpa memberikan sebarang komen, saya amat kecewa sekali. Anda tidak tahu bahawa komen juga dapat menarik traffik ke blog anda. Jadi ringankanlah jari untuk memberi komen. TQ

    </span>




  4. Anda sudah nampak bagaimana saya membuat posting?? Saya beri penerangan sedikit

  5. Apabila anda mengepos menggunakan Edit HTML, anda akn nampak coding tersebut. Contoh saya diatas akan menjadi bagaimana??

    Di page utama saya nanti, hanya ini yang dipaparkan

    Pelbagai jenis blog yang membuat tips dan trick seperti saya ini. Saya hanya seorang budak yang baru belajar. Jika saya ada salah dan silap, saya harap anda dapat menegur saya.
    [Read More]


    Apabila anda klik pada read more, barulah keseluruhan artikel dipaparkan..

    Itu sahaja..

    **Alamak, dah lambat nak pergi kuliah ni.. harap ini dapat membantu anda..jika tidak fhm juga, beri komen anda.. TQ..





33 comments:

  1. salam soleh, agak bagus juga post yg terbaru dan berguna nie..nant diya nak try ok...

    ReplyDelete
  2. to diya ;
    wkum slm, terima kasih.. dipersilakanlah..cuba jgn x cuba..

    ReplyDelete
  3. Salam...
    Terima kasih kerana menyediakan tutorial ini.
    Dah cuba, ok.
    Cuma nak tanya bagaimana nak hilangkan tag "Read More.." bagi artikel yang pendek yang tak perlukan tag tersebut sebab semua artikel akan keluar tag tersebut.
    Harap boleh bantu.
    TQ

    ReplyDelete
  4. to din ;
    wkum salam, sama-sama, tutorial khas buat anda semua..

    tag read more memang akan sentiasa ada di posting anda. ini kerana ia sudah ada didalam template anda..

    ReplyDelete
  5. Sdr Soleh...
    Boleh cerita sikit bagaimana nak hasilkan 'post' yang di 'highlight' kan dengan kotak warna biru seperti yang anda buat pada artikel kat atas. Kelihatan menarik kalau buat macam tu.
    Harap boleh bantu.
    TQ.

    ReplyDelete
  6. to din ;
    mudah shj hendak membuatnya, hanya perlu menambah code ini
    <blockquote>
    isinya biar berada didalam ini..
    selepas itu jgn lupa di tutup..
    </blockquote>

    ReplyDelete
  7. terima kasih soleh saya a=dah berjaya tukar template. oh ya nak tanya macamana soleh buat label dibawah header iaitu label home,my service dan label yg melintang dan cara linkkan label tersebut.terima kasih ats bantuan

    ReplyDelete
  8. to mindataqwa ;
    tahniah diucapkan. Cara membuat menu diatas, anda boleh rujuk label Menu blogspot @ anda terus ke link ini, klik sini

    ReplyDelete
  9. bgus entries kat cni, tapi sy agak gerun nak try...sbg blogger bru, hanya tau yg basic ja takut lak tsalah bwat...hihii~

    ReplyDelete
  10. to pink_butterfly ;
    untuk mengelakkan sebarang kesilan, anda backup (download full template) blog anda dahulu.. jika ada sebarang masalah berlaku selepas itu, hanya upload semula template anda tadi..

    ReplyDelete
  11. Saya tlh buat cara readmore dan ok utk posting yang baru. Bagaimanapun sukar unruk edit post2 yang lama. Kalau ada tips tolong kogsi kat sini, terimakasih.

    ReplyDelete
  12. to Bahagia Pedagang ;
    untuk posting2 lama, anda kena edit semula secara manual.. masukkan code "fullpost" tersebut bersama penutup dia "span"

    ReplyDelete
  13. bro, abuanashafi nih, dah register, try buat read more tp tak jadi. read more pegi kat penghabisan post.kat mana salah tu....

    ReplyDelete
  14. to abuanashafi ;
    rasanya cara membuat posting 2 salah.. ni artikel yang paling mudah nak faham, rasanya dah xtau nak bgtau mcm mana lagi..

    ReplyDelete
  15. hihihi..dah try buat.tapi tak post paper lagi.mekaceh yer..klu tak jadi nnt kite singgah lagi ek..thanks for the tips.

    ReplyDelete
  16. Salam, da try tpi x menjadik, 5 kali ulang pkra sama, sedihnya... sob2... apa pun thnx :)

    ReplyDelete
  17. Salam...jenuh mencuba...tak jadi2 gak...ahh..tension...!

    ReplyDelete
  18. to azmil ;
    maybe ada tersilap sikit di bahagian memasukkan code.. cuba perhatikan betul2 kod tersebut, ada kod yang sama, tetapi mempunyai fungsi yang berlainan..

    to amazfar ;
    cuba semula dari mula dan ikut step by step.. pasti boleh..

    ReplyDelete
  19. thanx...sy dah cuba dlm blog sy..ngee~

    ReplyDelete
  20. hi.. menjadi apa yang sy lakukan
    sudah byk org sy bertanya utk ini.
    alhamdulillah... thanks!

    ReplyDelete
  21. to sir ilzam ;
    tahniah.. sama-sama.

    ReplyDelete
  22. salam soleh...tq bebanyak bagi info tu
    saya newbie...memang banyak yang perlu belajar..hebat awak ni..serba tau...nak jadi macam awak lah...hehehe
    boleh tak kalau kiter bertukar link?kalau awak sudi lah.sebab blog saya x bagus..tiada paksaan. peace!! :)

    ReplyDelete
  23. to amona ;
    wah, banyak komen daripada anda,
    saya biasa sahaja,
    blog anda mengenai apa?
    Jika ada kesempatan kita bertukar link.
    saya ada kerja lagi ni.

    Anda add link blog ini,
    saya akan add kemudian ya.. TQ.

    ReplyDelete
  24. Terima kasih atas tip-tip anda saya berjaya buat read more http://halalan-thoiyiban.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. terima kasih soleh..awk byk bantu saya..

    ReplyDelete
  26. to ahmad fadzli ;
    u r welcome... :)

    ReplyDelete
  27. Redmore yang saya buat sebelum ini dah berjalan sebagaimana sepatutnya. Selepas beberapa bulan ianya tak berjalan. Tiada pengubah suaian dilakukan pada code. Apa masaalahnya jika dapat membantu.

    ReplyDelete
  28. salam soleh. info yang yang bagus...err...tapi saya cuba buat read more ni...mula2 ok, tapi bila 2 3 kali next post dia jadi berterabur...kenapa yer? buat masa ni saya tak buat read more tu...

    ReplyDelete
  29. Tip yang bagus! tq. Saya berjaya pasang read more di blog saya, tiap kali saya buat blog baru laman ini menjadi rujukan saya. Admin, saya nak mintak izin nak kongsikan tip ini di blog saya k.TQ!

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.