Membuat blog tersenarai di search Engine

Bagaimana caranya untuk kita membuat web/blog kita tersenarai di search
engine? pelbagai cara anda boleh lakukan untuk memastikan web/blog anda
tersenarai di search engine. Antara tips dan trick yang soleh lakukan adalah
meta tag.

Meta Tag

Meta tag merupakan perkara yang penting didalam membina web/blog. Ini
membolehkan web/blog kita tersenarai didalam search engine. Meta tag mengandungi
ringkasan tentang laman web kita. Terdapat 2 meta tag yang sangat penting iaitu
"description" dan "keyword". Pastikan laman web/blog anda mengandunginya.

antara contoh meta tag :

<meta name="description" content="solehpolysas blog my personal blog"/>

<meta name="keyword" content="solehpolysas,solehpolysas blog,free e-book,free
template,download freeware,myp4u,prepaid4u,bisnes,online business"/>


Ini adalah contoh meta tag soleh. Meta tag ini anda letakkan selepas coding
<head>
web/blog anda.

Anda boleh meletakkan sebanyak mana keyword untuk web/blog anda. Jika anda tiada
idea, anda gunakanla keyword yang dicadangkan.

Anda boleh lihat meta tag yang digunakan oleh web/blog yang mempunyai ranking
tertinggi di search engine. Caranya ialah anda view source web/blog mereka.

- untuk internet explorer (IE) : di atas sekali ada menu VIEW,
anda klik pada view dan pilih source. Anda lihat pada meta tag mereka.

- untuk Monzilla Firefox : anda klik pada menu view, dan pilih Page Source atau
anda boleh mengggunakan shortcut dengan klik Ctrl + U.

Awas : isi kandungan

Search engine tidak suka kepada kandungan yang serupa atau duplicate. Ini akan
memyebabkan web/blog anda tidak tersenarai di search engine. Anda boleh copy
kandungan dari web/blog lain tetapi pastikan anda mengubah 30%-40% isi
kandungannya anda ubah. Ini akan dikira milik anda yang unik jika anda
mengubahnya.

14 comments:

  1. Ulasan topik ni dah ditulis di topik ini di tranungkite.

    Nak tanya, kenapa tak cnamekan terus solehpolysas.via.my ke ghs.google.com ?

    zonestraits tak benarkan?

    ReplyDelete
  2. Tadi aku daftar zonestaraits, nak tengok via.my ni boleh CNAME atau tidak. rupanya boleh

    maka aku hadiahkan tutorial untukmu
    Tutorial Menggunakan alamat namaanda.via.my di Blogger.com

    ReplyDelete
  3. terima kasih pit, anda berkongsi ilmu bersama..alhamdulillah.. post ini sy just sebarkan.. ada sebab kenapa sy tidak cnamekan.. ada komen sy di blog anda..

    thanks juga kepada hud..

    ReplyDelete
  4. Solehpolysas,

    saya sudah ubahsuai tutorial untuk memenuhi impian anda.

    p/s: "Pit" tu nama bapa saya.

    ReplyDelete
  5. uhh...maaf hasbullah... soleh xtau... okey, terima kasih diatas tunjuk ajar..

    soleh dah update caranya.. harap kita dapat berkongsi ilmu...

    ReplyDelete
  6. salam solehpolysas,
    nak tanya ler pasal web searh engine ni..
    blog saya takdepun menda2 yg solehpolysas ckp tu.. blh link saya.. http://cute-miut78.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. bgus ni soleh..nanti nak try...kurang ada gak org tgk blog saya nanti!

    ReplyDelete
  8. saya dah lakukan dan sedang menanti kesannya

    ReplyDelete
  9. Bagus dan bermunafaat. Tahniah atas kerja besar ini.

    ReplyDelete
  10. to yuniza ;
    cuba baca dari awal, pasti faham...

    ReplyDelete

Blog ini telah menggunakan do follow untuk link komen anda. Link anda akan tersenarai di search engine.